Aj obešel já polí pět

13.02.2002 13:25

THE PLASTIC PEOPLE OF THE UNIVERSE & AGON ORCHESTRA

"Aj obešel já polí pět"
Pod tímto názvem proběhne 15. prosince v pražském klubu Roxy neobvyklá koncertní performance skupin The Plastic People of the Universe & Agon Orchestra. V režii Arnošta Goldflama a scénickém provedení Milana Čecha budou diváci svědky jevištního ztvárnění textu českého dekadentního myslitele Ladislava Klímy. Koncertní inscenace doprovázená recitací z Klímova díla vychází z pořadu vytvořeného PPU už v roce 1979. V současné podobě ovšem získá nový tvar a nový audiovizuální rozměr. Jedná se nesporně o svébytný a ojedinělý pohled na práce Ladislava Klímy, který se stal jedním ze základních tvůrčích a duchovních inspirátorů klasického českého undergroundu.

(www.MUZIKUS.cz)

Ansámbl soudobé hudby Agon orchestra se pouští do další spolupráce s bývalým českým hudebním podzemím. Po úspěšném projektu s Filipem Topolem se na jevišti spojí s Plastic people of the universe. Vystoupení bude mít celou řadu velmi zajímavých a překvapivých aspektů.
Hudebníci se rozhodli oživit látku z roku 1979, kdy PPU uvedli program, v němž Vratislav Brabenec adaptoval texty filosofa a spisovatele Ladislava Klímy (1878-1928) a Mejla Hlavsa je zhudebnil.


Takto vznikly tři skladby:

Jak bude po smrti (instrumentální),
Slavná Nemesis
a Jsem Absolutní Vůle.

Hudbu zesnulého Hlavsy nově zaranžoval skladatel Michal Nejtek, divadelní rozměr večera obstará expert na klímovské inscenace Arnošt Goldflam. Dalším důležitým pojítkem večera s názvem Aj obešel já polí pět je Ivan Bierhanzl, který se zhostí trojrole producenta a zároveň člena PPU i Agonu.
Jak bude koncert vypadat, to je tedy opravdu otázka. Obě uskupení pracují na hudební složce odděleně a definitivní podoba se nacvičí během pouhých dvou zkoušek ve Státní opeře. Arnošt Goldflam prozradil, že scéně bude vévodit budova, která je charakteristická pro Klímu i “Plastiky“ – hospoda.
Chybět nebudou ani opilci. “Já – abstinent! – si jednoho z nich zahraju,“ podotkl dramaturg Goldflam. Koncert bude sice snímán, ale to ještě neznamená, že bude vydán, takže si nenechte ojedinělé spojení ujít. Ojedinělé? Ptáte se? Zatím se zdá, že ano, avšak pokud budou mít případní pořadatelé zájem, nikdo reprízy nevyloučil.
A když už jsme u těch plánů: docela zábavné je spekulovat, co se bude dít s PPU dále. Je možné, že dojde k další spolupráci s Agonem. Druhým oprášeným tématem by se mohly stát Pašije, jeden z nejhodnotnějších počinů PPU (ne-li ten nejhodnotnější). Jeden takový pokus již proběhl, avšak to bylo v době, kdy byla v kapele vykopána válečná sekera, jak řekl Brabenec, a například zmíněného saxofonistu na provedení nikdo nepozval.
Poslední novinkou z okolí PPU je velmi limitovaná edice 15CD plastikovského kompletu ve speciálním dřevěném kufříku, což vás přijde na cca čtyři tisíce korun. Agon orchestra se připravuje na příští rok, kdy nejdříve v květnu odehraje společné vystoupení plné skladeb Franka Zappy s Pražským výběrem (opět není vyloučena možnost, že se obě skupiny na jednu skladbu spojí) a v září je čeká provedení La Belle et la Bete (Kráska a zvíře) Philipa Glasse v režii bratří Formanů.
Původní fotografie z koncertu The Plastic People Jak bude po smrti v roce 1979

Námět: Vratislav Brabenec
hudba: Milan Hlavsa / Michal Nejtek
scéna: Milan Čech
režie: Arnošt Goldflam
dirigent: Petr Kofroň

Pořádají: Společnost pro novou hudbu a Divadlo Archa s podporou Ministerstva kultury ČR a Hlavního města Prahy

(www.MUSICPAGE.cz)